Dankzij het kweken van orgaanweefsel op een geavanceerde chip zou in de toekomst elke patiënt het perfecte medicijn kunnen krijgen. Nederlandse start-ups met deze technologie trekken wereldwijd de aandacht.

Lees meer 

Op een dag zal een dokter, als je bij hem komt met hartproblemen, een stukje huid van je nemen, een klein hart op een chip kweken met jouw genetische achtergrond, en daarop medicijnen uitproberen”, voorspelt Nikolas Gaio van de start-up BI/OND uit Delft. Deze spinoff van de Technische Universiteit Delft, opgericht door drie van oorsprong Italiaanse en Costa Ricaanse aio’s (assistenten in opleiding, red.) van de TU, heeft een plekje weten te bemachtigen op de prestigieuze Start-up Grind Conference in Silicone Valley die komende week plaatsvindt.

Het bedrijf ontwikkelt de hardware die biomedische wetenschappers kunnen gebruiken om met levende cellen organen na te bootsen. De techniek in de chip kan de hartcellen als het ware laten kloppen en bootst een stroming van het bloed na, die de hartcellen van voedingsstoffen voorziet. “Je kunt chips laten kloppen als een hart, laten ademen als een long, of laten stromen als bloed, maar dan allemaal op piepkleine schaal”, zegt Gaio over deze organ-on-chip-techniek.

Doel van BI/OND, is om gepersonaliseerde chips van verschillende organen van een patiënt te maken, die gebruikt kunnen worden om medicijnen te testen voordat ze toegediend worden.”

De behoefte om tot deze zogenoemde personalised medicine te komen heeft onder meer te maken met de beperkte genetische basis waarop medicijnen vaak zijn gebaseerd. Lees verder Bron: Trouw

Beeld BI/OND
De chip zo groot als een vingernagel en biedt plaats voor de kweek van ­lichaamscellen van de patiënt.